Werkingsprincipe van de betrokken innovaties: Het Total Circular Farmconcept maakt gebruik van het toiletprincipe, waarbij permanent ammoniak- en geurvrije vloeistof in de mestkelder aanwezig is waar de urine en faeces invallen. Door verdunning en regelmatig leeghalen van de mestputten en de putten te voorzien van geurloos water worden emissies substantieel beperkt. Na het leegmaken van de putten worden de mest met vloeistof gescheiden in een dunne en een dikke fractie. De dikke fractie bevat veel organische stof en wordt gebruikt als waardevolle meststof. De dunne fractie wordt bewerkt in een biologische proces om de ammoniak te verwijderen. Het ammoniak- en geurloze water wordt op het bedrijf benut als spoelwater in de putten onder de roosters bij de varkens. In onderstaand figuur is de totale proces weergegeven.
bron: Kamplan
Bron: Van Bxomeer et al, 2023
Waar zijn we nu en waar gaan we naar toe met dit project?
Het TCF project kent twee fasen. Er loopt al een traject, gefinancierd door de provincie, waarin het systeem is ontwikkeld en metingen worden verricht in het kader van officiële RAV metingen. Het tweede traject richt zich op sensormetingen en optimalisatie van het proces en enkele aanvullende technische of managementmaatregelen (bijv. van proceswater schoon drinkwater maken of inzet van een voeradditief). Het totale project kent een doorlooptijd van 3 jaar. De metingen zijn gepland voor een duur van 2 jaar.
Aan welke doelstellingen draagt dit project bij?
- Emissiereductie: stikstof, methaan, CO2, geur etc.: ammoniak reductie 65 - 85% (afhankelijk van diersoorten); geurreductie 50%, methaanemissie 90%
- Borging: metingen worden uitgevoerd, met als basis de recent door het Ministerie LNV geïntroduceerde meetprotocollen. Met extra borgingsstappen (o.a. natchemische metingen) ter verificatie van de meetresultaten.
- Verdienvermogen: er is een businesscase beschikbaar waaruit blijkt dat de investeringen renderend kunnen zijn vanwege o.a. verbeterde gezondheid van dieren en geen kosten voor chemische luchtwassers.
- Dierenwelzijn: door een verbeterd stalklimaat wordt de gezondheidssituatie en leefomgeving van de varkens verbeterd
Beschrijving van de locatie(s)/erven waar het wordt uitgevoerd
De pilots vinden plaats op varkenshouderij Meulendijks in Deurne, Van den Brand varkens V.O.F. in Hoeven en op het bedrijf Gijsbers-Meulendijks van Innovatiepark de Vlier Deurne
Wanneer verwachten we eerste resultaten?
Het totale project kent een doorlooptijd van 3 jaar. De metingen zijn gepland voor een duur van 2 jaar.