Werkingsprincipe van de betrokken innovaties:
De innovatie bedraagt een monomestvergister in combinatie met een ammoniak stripper. Het bedrijf heeft hun bedrijfsvoering geoptimaliseerd en daarvoor de roostervloeren dichtgemaakt met de cowrubber matten, daarover lopen 3 Lely collectors die ieder uur de mest verwijderen van de vloer. Deze mest wordt vervolgens in een aparte put opgeslagen en iedere 6 uur naar de vergister gepompt. In de vergister verblijft de mest tenminste 30 dagen waarna het digestaat door een schroefpers wordt verwerkt tot dikke en dunne fractie. De dikke fractie wordt afgezet in de lokale omgeving bij akkerbouwers en hergebruikt als strooisel in de ligboxen van de koeien.
De dunne fractie wordt in de ammoniakstripper van het ammonium ontdaan en verder opgeslagen als effluent. Het effluent is een product waar weinig stikstof en fosfaat in zit en dat op het eigen bedrijf op de landbouwgrond wordt verdeeld als basis bemesting voor de gewassen. Het ammonium dat uit de dunne fractie is verwijderd wordt gebonden aan zwavelzuur met als gevolg een kunstmestvervanger dat aan de RENURE criteria voldoet.
Waar zijn we nu en waar gaan we naar toe met dit project?
Het bedrijf heeft al veel innovaties op het bedrijf, zoals een mono-mestvergistingsinstallatie en een stikstofstripper. Echter is het gebruik van diverse meststoffen nog niet erkend/mogelijk omdat ze nog niet opgenomen zijn in de meststoffen wet. Door middel van metingen in dit project willen we deze meststoffen erkend krijgen met hun eigen waarden.
Aan welke doelstellingen draagt dit project bij?
Dit project draagt bij aan de emissiereductie van stikstof en broeikasgassen. Daarbij willen we door realtime metingen borging mogelijk maken.