Nieuwe inzichten reductie stikstofuitstoot

Nieuwe inzichten reductie stikstofuitstoot

Een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel in het Journal of the ASABE biedt nieuwe inzichten in de reductie van stikstofuitstoot (in de vorm van ammoniak) uit stallen tijdens de reguliere bedrijfsvoering. Dit onderzoek, uitgevoerd door Vencomatic Group en Wageningen University & Research, toont aan dat een specifieke luchtreinigingstechniek de emissie van ammoniak met meer dan 85% kan verminderen. Tot op heden zijn nieuwe staltechnieken die gebruik maken van deze sensortechniek echter nog steeds niet toegestaan en worden niet toegepast omdat ze niet “vergunbaar” zijn.

Deze nieuwe inzichten zijn relevant omdat verschillende activiteiten, waaronder woningbouw en bedrijfsontwikkeling, aan beperkingen onderhevig zijn vanwege de stikstofneerslag op natuurgebieden. Ongeveer 50% van de stikstofuitstoot komt uit de landbouw, waarbij stallen een significante bron vormen.

Afbeelding
ECO Air Care

Nieuwe inzichten reductie stikstofuitstoot

Onderzoeksmethoden en resultaten

Het onderzoek bestond uit metingen van ammoniakemissies uit een pluimveestal gedurende vier periodes van vier weken, verspreid over een jaar. De emissies werden gemeten met ammoniaksensoren (methode A), en deze metingen werden vergeleken met het verwachte zuurverbruik voor ammoniakbinding (methode B) en de toename van ammoniak in het waswater (methode C). De resultaten toonden een lineaire relatie tussen de verschillende methoden, waarbij de luchtreinigingstechniek een reductie van 85-88% liet zien.

Voorbeeld: in één periode kwam er ongeveer 710 kg ammoniak vrij in de stal, waarvan 617 kg werd afgevangen volgens methode A, en 610 kg werd teruggevonden in het waswater volgens methode C. De resterende emissie in deze periode bedroeg 93-100 kg. Zelfs met mogelijke afwijkingen in sensormetingen bleef de reductie significant.

 

Betekenis van de bevindingen

De onderzoekers geven aan dat de stikstofemissies uit stallen met luchtreinigingstechniek effectief gemeten en gecontroleerd kunnen worden. Dit geeft concrete handvatten voor “doelvoorschriften vergunningen” aan de overheid.

 

Hoe verder?

Mede op basis van de resultaten roept Vencomatic Groep de overheid op om in actie te komen. Bijvoorbeeld door het stellen van heldere kaders vanuit een hogere overheid die beschrijven dat innovatieve techniek – mits bemeten op de manier zoals nu wetenschappelijk vastligt - ook toegepast mogen worden. Dit voorkomt dat lagere overheden zelf oplossingen moeten ontwikkelen.